Instructie voor het bedraden van de loze leidingen

Wanneer u een loze leiding wilt opvullen met kabels dient u een trekveer te gebruiken. Het is niet verstandig om met een andere kabel/veer te doen. Het gevaar dat de kabel vast komt te zitten en afknapt is bij ander materiaal aanwezig. Wanneer de trekveer er met de hand niet doorheen komt vanwege een bocht, of een lange loze leiding kunt u een trekveerpomp gebruiken. Hiermee kunt u meer druk uitoefenen op de trekveer in de hoop dat deze er door komt.

Een loze leiding kan vaak gevonden worden in een meterkast. Het is wel even zoeken waar deze vervolgens in je huis uitkomen.

Wanneer je weet waar een loze leiding uitkomt kan je vanaf een kant de trekveer gaan inbrengen. Het is handig als een ander luistert aan de andere zijde waar deze uitkomt. Als je de andere zijde niet haalt omdat de trekveer in een bocht zit in het een optie om van de andere kant te beginnen.

Bekijk de handleiding om eigen thuisnetwerk aan te leggen

De trekveer is door de loze leiding gekomen, wat nu?

Nadat de trekveer door de loze leiding is geschoven kunt u uw kabel aan de trekveer vast maken. Let op dat er geen knoop ontstaat, de kabel moet mooi strak en klein blijven zodat deze eenvoudig door de loze leiding kan.

Nadat de trekveer in de leiding is aangebracht kunt u de gewenste kabel/ draad op een deugdelijke manier bevestigen aan de kop van de trekveer.

Zorg ervoor dat geen prop aan de kop van de trekveer ontstaat. Ook nu is het verstandig de kabel of het draad goed vast te maken aan de trekveer, denk aan dubbele knopen en dergelijke. Vaak met UTP kabels vrij gemakkelijk omdat er 8 draden in de kabel zitten. Bij een electrokabel moet je iets creatiever zijn.

De kabel zit vast aan de trekveer, hoe nu verder?

Wederom is dit een tak voor twee personen. Iemand trekt de trekveer terug de pijp in, en een iemand die de kabels aangeeft/ viert zodat er zo min mogelijk spanning om de knopen komt. Trek de kabel of het draad met beleid in de loze leiding.

Zelf heb ik over de knoop een stuk ductape geplakt om de knopen zo te beschermen. Hoewel je goed moet opppassen dat de kabel dan niet te dik wordt is dit echt een goede manier om de kabel te beschermen. Een aanrader dus!

Wanneer er teveel kracht op de trekveer wordt geplaatst en de kabel niet goed is bevestigd kan deze loslaten/knappen van de kop van de trekveer met de kans dat de draad niet meer is te verwijderen. Je kan natuurlijk de kabel terug halen, en opnieuw beginnen maar pas goed op dat je ook de kabel kapot trekt.

Bekijk de handleiding om eigen thuisnetwerk aan te leggen

Let op:

  • Trek niet meer dan twee kabels door een loze leiding.
  • Zet niet teveel kracht op de trekveer.
  • Werk zorgvuldig en neem de tijd. Haastige spoed is zelden goed bij dit soort klussen.
  • gebruik het gereedschap dat te koop is, ga nooit zelf een ijzerdraad gebruiken om je kabels door een loze leiding te halen.

Koop hier uw installatie set